De pandemie begint eindelijk af te nemen en langzaamaan mogen ook de sportwedstrijden weer worden georganiseerd. Dat betekent dat het triathlonseizoen gaat starten en dat alle wedstrijdorganisaties los mogen gaan. Maar omdat alles is opgeschoven, zou je vanaf augustus ieder weekend kunnen meedoen aan een wedstrijd.

Een goede start van het triathlonseizoen

Na al dat lange wachten, heb je natuurlijk meer dan zin om lekker te genieten van triathlon. Even geen training en even geen virtuele race, maar een echte wedstrijd. Het liefst wil je alles doen wat je in het triathlonseizoen van 2020 gepland had staan, maar dat betekent waarschijnlijk dat er meerdere wedstrijden per maand in de agenda staan. En dat geldt voor alle maanden tot en met oktober. Wat is dan handig om te doen?

Keuzes, keuzes, keuzes

Alle wedstrijden voluit gaan, is natuurlijk geen optie, want dan haal je het einde van het triathlonseizoen niet. Gelukkig zijn er nog wat andere mogelijkheden. Als je echt alle wedstrijden wil doen, dan kan je het beste één hoofdwedstrijd kiezen waarin je voluit gaat. De andere wedstrijden kan je dan zien als een training en daarin houd je je een beetje in. Dat is best een moeilijke opgave, want probeer maar eens je adrenaline in bedwang te houden als je aan de start staat.
Waarschijnlijk had je in 2020 een ultiem doel. Wat was dat ook alweer? Houd dat doel in gedachte en kies dan één of twee wedstrijden. Tijdens die wedstrijden ga je voluit. Zorg wel dat er drie of vier weken tussen zit, zodat je goed kan herstellen en zo volop kan genieten van de beide wedstrijden.
Of je kiest voor één wedstrijd waarvan je maximaal gaat genieten. De rest van de plannen schuif je door naar 2022, zodat je dat triathlonseizoen kan plannen zoals je gewend bent. Waarschijnlijk is dan jouw eerste triathlon in mei en doe je meerdere wedstrijden verspreid over vijf maanden. Dan heb je weer alle mogelijkheden om voldoende rust te pakken en goed voorbereid aan de start te verschijnen.

Wat is het beste?

Er is geen beste of slechtste optie, omdat iedereen anders is. Hoe goed ben je in herstellen? Hoe goed kan jij externe factoren negeren en bij jouw plan blijven? Zo heb ik in het verleden wel eens twee wedstrijden per maand gedaan, maar ze niet allemaal als wedstrijd gezien. Ik koos dan drie hoofdwedstrijden per triathlonseizoen en de andere wedstrijden waren trainingen. Dan gaf ik bijvoorbeeld alleen gas op het looponderdeel en zorgde ik dat ik de andere onderdelen technisch zo uitvoerde dat ik in D1 of D2 bleef. Het belangrijkste is dat je weet wat er voor jou werkt en dat je de juiste keuzes maakt, zodat je niet geblesseerd of overtraind raakt.

Wil je meer leren over het doseren van je krachten? En hoe je een goede verdeling maakt tussen A, B en C wedstrijden? Doe dan mee met de Triathlon Game Changer. Dan leer je hoe je een goed wedstrijdplan maakt. Ook vind je video’s over verschillende soorten trainingen, waaronder krachttraining. Verder krijg je trainingsschema’s voor de diverse fasen in de cyclus zodat je jouw hormonen de juiste kant op kan sturen en het maximale uit je trainingen kan halen. We starten op 2 augustus, dus schrijf je snel in!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.
josta