Als je begint met triathlon, hoor je andere atleten vaak iets roepen over het aandoen van een triathlonpak. Maar heb je die als beginner wel echt nodig? Wat is het voordeel? En wat is het verschil tussen de diverse trisuits?

Het voordeel van een triathlonpak

Het grootste voordeel van het triathlonpak is dat het om je lichaam sluit en nergens heen kan. Het kruipt niet omhoog bij je middel, zoals een shirt of tanktop wel kan doen. En het zakt, zoals sommige hardloopbroeken, niet af. Ook zitten er vaak zakjes in, wat handig is voor de voeding onderweg. In een trisuit kan je zwemmen, hardlopen en, dankzij de kleine zeem, fietsen. Daarnaast is een triathlonpak gemaakt van sneldrogende stof. Dus het natte pak van het zwemmen is tijdens het fietsen altijd weer snel droog. En dat scheelt weer tijd bij het omkleden in de wisselzones.

Wil je meer weten over sport, vrouwen en voeding? Doe mee met de Triathlon Game Changer.

Met of zonder mouwen

Er zijn trisuits met en zonder mouwen. Wat is het verschil? Er is weinig verschil, dus je kiest vooral wat je zelf prettig vindt. Maar let op, als je aan officiële wedstrijden meedoet, dan is het niet altijd toegestaan om een triathlonpak met mouwen te dragen. Dus check vooraf de regels van de desbetreffende wedstrijd. Als je vooral recreatief bezig bent en niet voor het podium gaat, maakt het vrij weinig uit. Hetzelfde geldt overigens voor de plaats van de rits in het triathlonpak. Voor of achter maakt geen verschil en is vooral persoonlijk. Twijfel je wat er het beste bij jou past? Ga dan vooral passen in de verschillende triathlonwinkels en laat je adviseren.

Hoge nood

Maar wat je ook kiest, het belangrijkste is dat het triathlonpak goed zit en blijft zitten, dan ga je er zeker voordeel van hebben. Daarom mag je ook concluderen dat een trisuit een goed idee is. Ook krijg ik vaak de vraag of je wel naar het toilet kan met een triathlonpak aan. Geloof mij, dat kan prima door het pak heen als het om plassen gaat. Meer informatie daarover lees in een ander blog. Wil je meer tips over kleding, training en voeding speciaal voor vrouwen in de triathlon? Doe dan mee met de Triathlon Game Changer! We starten op 4 juli 2021, maar je kan je hier alvast aanmelden.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta