Eindelijk! Dag winter en hallo lente! Tijd om de wetsuit uit de kast te halen en je te gaan voorbereiden op het openwater. De eerste openwaterzwemsessie is weer in zicht. Maar hoe bereid je je hier het beste op voor?

Controleer je materialen voor het openwater

Als je na een lange tijd jouw wetsuit er weer bij pakt, check dan altijd of er geen gaten in zitten en of alles nog goed is. Ook de zwemboei heb je natuurlijk even niet gebruikt, dus controleer of deze niet lek is en blaas hem voor de zekerheid op. Heb je nog geen zwemboei? Dan is dit het juiste moment om er eentje aan te schaffen.

Daarnaast is een felgekleurde badmut ook erg belangrijk. De oranje kleur van Trispiration is niet voor niets zo fel! Omdat deze kleur badmuts, samen met een felle zwemboei, goed zichtbaar is in het openwater, kunnen de boten je goed zien liggen.

Check ook je zwembril. Veel van ons hebben al maanden niet gezwommen en dan kan jouw zwembril zomaar zijn uitgedroogd. Heb je een nieuwe nodig? Overweeg dan een zwembril met donkere glazen, zodat je heerlijk in het openwater kan zwemmen als de zon schijnt. De doorzichtige glazen zijn ideaal in het zwembad of bij bewolkte dagen.

Veiligheid gaat altijd voor in het openwater. Hier lees je hoe je veilig op pad gaat!

Fysieke voorbereidingen

Behalve jouw materialen, moet jij er ook klaar voor zijn om het openwater weer in te gaan. Laat je lichaam alvast aan het koude water wennen en ga iedere dag even koud af douchen. Één minuutje per dag is al meer dan genoeg.

Als het openwater nog een beetje koud is, ga dan niet meteen een uur zwemmen. Helemaal als je geen heldin met koud water bent, kan je het beter rustig opbouwen. Begin met twintig minuten zwemmen en bouw dat iedere training met vijf minuten uit. Dan heeft het lichaam tijd genoeg om te wennen. Komt de watertemperatuur straks boven de vijftien graden uit? Dan zal je al snel weer naar trainingen van drie kwartier tot een uur kunnen gaan.

Heb je al lang niet meer gezwommen dankzij de lockdown? Focus je dan op de ontspanning in het openwater. Vergeet snelheid en probeer vooral ontspannen te glijden in het water. Concentreer je de techniek in een rustige modus. Blijf ontspannen ademhalen en probeer je vooral op die ademhaling te richten. Als je dan na twee of drie keer weer wat gewend bent, dan kan je kijken of je weer wat sneller kan worden of dat je het wat langer kan volhouden in het openwater.

En dan het allerbelangrijkste; geniet van het zwemmen, nu het weer kan!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta