We hebben allemaal weleens spierpijn ervaren. Vooral wanneer je veel traint en naar een doel wil toewerken, kan het een onaangename verrassing zijn. Maar wat is het eigenlijk? Mag je trainen als je spierpijn hebt? En waarom is het de ene keer erger dan de andere keer?

 

Twee soorten spierpijn

Spierpijn kunnen we in twee soorten indelen. Het eerste soort kan direct ontstaan in een wedstrijd en training. Meestal is dit een combinatie van een zware vermoeidheid en verzuring, die bijvoorbeeld ontstaat tijdens een lange duurloop in zone 1.

Daarnaast heb je de uitgestelde spierpijn en hier wil ik het graag met jullie over hebben. Het komt meestal pas na 24 of 48 uur na een intensieve inspanning en lijkt dan wel steeds erger te worden. Je kan niet meer zonder problemen een trap oplopen en in een stoel gaan zitten is een enorme opgave geworden.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

 

Supercompensatie

Deze spierpijn ontstaat omdat je tijdens een wedstrijd of training over een grens bent gegaan. Dat klinkt heftig, maar kan helemaal geen kwaad. Dit is een training en helpt je bij het maken van progressie. De spier waarin de pijn is ontstaan, heeft kleine scheurtjes opgelopen en deze moeten nu herstellen.

Deze spier gaat dan de herstelperiode in. De duur van deze periode is afhankelijk van hoeveel je de spier hebt uitgedaagd. Normaal gesproken bereikt de spierpijn na 48 uur het hoogtepunt en verdwijnt het na ongeveer vijf dagen.

Na deze vijf dagen is de spier hersteld en heeft het lichaam nog iets bijzonders gedan. Het lichaam zal ‘de schade’ in de spier willen overcompenseren. Met een beetje geluk kan je de volgende keer dezelfde training volgen en veel minder spierpijn ervaren. Deze zogenaamde supercompensatie heeft ervoor gezorgd dat je nu getrainder bent.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan de Trispiration Talks Podcast over Spierpijn.

 

Kan je nog wel trainen?

Het antwoord op deze vraag is simpel. Ja, dat kan, maar wel met een andere intensiteit. Natuurlijk is het niet verstandig om tijdens de piek een intensieve interval- of zware krachttraining in te plannen. Maar in beweging blijven, rustige duurlopen doen, op souplesse fietsen of technische zwemtrainingen zijn wel een goed idee. Zo stimuleer je de bloedsomloop en daarmee wordt ook het herstel van de spier gestimuleerd. Daarom noemen we deze trainingen ook wel actieve hersteltrainingen.

 

Spierpijn of overbelasting?

Spierpijn kan dus geen kwaad, maar mag niet te lang duren. Als de spierpijn na twee dagen begint af te nemen, ben je op de goede weg. Blijf je last houden van heftige spierpijn en/of is het nog niet weg na vijf dagen? Dan ben je echt te ver gegaan. Ook is het geen goed teken om na iedere training spierpijn te ervaren. Dat kan een teken zijn dat je teveel van het lichaam vraagt.

Ben je op zoek naar een trainingsschema met voldoende uitdaging, rust en actieve hersteltrainingen? Neem dan contact met mij op of word lid van het Trispiration Triathlon Team.

josta