Het milieu, het klimaat en onze moeder aarde. Het zijn allemaal zaken waar ik mij best zorgen om maak, vooral om de manier hoe wij ermee omgaan. Als kind had ik dat al en naarmate ik ouder werd, werd ik mij er steeds bewuster van en onderneem ik daarom ook steeds meer actie.

Denk aan het klimaat

Ik wil graag dat mijn kinderen straks net zoveel van de natuur kunnen genieten als ik nu en daar voel mij zeker verantwoordelijk voor. Ik hoop dat ze ook onbezorgd in het openwater kunnen zwemmen zonder plastic tegen te komen. Of dat ze rennend of fietsend de natuur kunnen bewonderen. Dat ze kunnen genieten van de bomen, struiken, sloten, meren en dieren.

Ik heb de laatste tijd veel nagedacht over hoe wij, als triathletes, kunnen bijdragen aan het behoud van de natuur en het klimaat. Natuurlijk zou iedereen dat moeten doen, maar misschien zijn wij nog iets meer gemotiveerd, omdat wij veel buiten zijn en graag van de natuur genieten. Hieronder vind je een paar van mijn oplossingen.

Nieuw is niet altijd nodig

We kunnen bijvoorbeeld langer gebruik maken van ons materiaal. We hebben echt niet ieder seizoen nieuwe kleding en schoenen nodig. Laten we de spullen gebruiken tot ze versleten zijn en de gaten erin zitten. Koop pas een nieuw fietsbroekje als het echt niet anders kan. Hetzelfde geldt voor de fietsen. Pimp en repareer je oude fiets voordat je hem vervangt voor een nieuwe.

Opruimen en rennen

In de hardloopwereld is ploggen al een tijdje een leuke manier om de natuur schoon te houden en bij te dragen aan de verbetering van het klimaat. Het idee is simpel. Tijdens het hardlopen (of zwemmen of fietsen) raap je alle rotzooi op die je tegenkomt en dat gooi je na de training in de prullenbak. Ik vind het een fantastisch concept. Stel nu dat we een keer per week, tijdens een herstelloop, gaan ploggen, hoeveel minder rotzooi zou er dan liggen?

Iets minder vlees en vis is beter voor ons en het klimaat

De allerbelangrijkste manier om het klimaat te sparen is, in mijn ogen, minder vlees en vis eten. Als we dat allemaal kunnen beperken tot één keer in de week, dan winnen we al zoveel. En geloof mij, dan krijg je echt meer dan genoeg dierlijke eiwitten en vetten binnen.

Ik zelf ben gestopt met het eten van vis en vlees, omdat ik het niet meer kan eten zonder schuldgevoel. Bovendien heb ik het nooit heel lekker gevonden. Ik geniet, al van kinds af aan, meer van de groenten. Maar ben jij nu wel gek op vlees of vis, dan kan één dag in de week zo’n verschil maken. Voor de dieren, de natuur en het klimaat. Mocht je dan het idee hebben, dat je alsnog voedingsstoffen tekort komt, dan kan je die altijd aanvullen met extra groenten of supplementen die wel veganistisch zijn. Ben je daar niet helemaal in thuis? Neem dan contact met mij op, dan help ik je verder.

Laten we blijven strijden voor een gezonder klimaat, een mooiere wereld en onze kinderen de toekomst geven, zodat zij van de natuur kunnen blijven genieten zoals wij dat altijd hebben gedaan.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.