En dan is hier het laatste artikel met de laatste tips voor het succesvol afleggen van een marathon tijdens een triathlon. Of eigenlijk meer voor het gevoel dat hoort bij het doen van een hele triathlon.

Laat gewoontes los en vertrouw op je gevoel

Trainen voor een triathlon kost veel tijd. Meestal ben meer dan twintig uur aan trainingen kwijt. De meeste amateurs of recreanten komen lang niet aan zo’n trainingsomvang. Vaak hebben we het gevoel dat lange trainingen in het weekend moeten plaatsvinden, maar dat is helemaal niet zo. Heb je een gezin? Plan dan al je trainingen doordeweeks, vroeg in de ochtend, tussen de middag of in de avonden in en hou de weekenden vrij zodat je lekker met je kinderen kan zijn. Als het straks weer langer licht is, kan je prima na het werk vier of vijf uur fietsen en het avondeten met de kinderen een keertje overslaan.

Als moeder moet je die diepgewortelde gewoontes loslaten en denken in oplossingen. Er zitten zoveel uren in een dag! De traditie dat je als gezin samen moet ontbijten en dineren is wat mij betreft achterhaald. Vele mannen zijn er niet bij het avondeten en waarom kunnen we dat niet een keertje omdraaien? Spreek bijvoorbeeld met het gezin af dat jullie vier dagen per week samen eten en dat jullie drie dagen vrij kunnen invullen. Dan heeft iedereen de kans om doordeweeks veel te trainen en kunnen jullie als gezin losgaan in het weekend. Want geloof mij! Kinderen vinden het echt leuk om samen met papa en mama samen te “trainen”.

Op zoek naar een team met gezellige en bijzondere sportvrouwen? Sluit je dan aan bij het Trispiration Triathlon Team.

Egoïsme hoort erbij

De week voor de wedstrijddag mag je even heel egoïstisch zijn. Je hebt superhard getraind en er veel voor moeten doen en laten. Daarom gaat het nu even om jou en jouw doel. Dit is het moment dat jouw familie en vrienden er voor jou zijn in plaats van andersom. Twee nachten voor de start moet je zo goed mogelijk slapen, dus zorg ook dat dat kan.

Na de wedstrijd ben je waarschijnlijk heel erg moe, dus regel dat je naar huis wordt gebracht of dat je terecht kan in een lekker hotel. Je hele systeem is van slag, dus geef jezelf de tijd en ruimte om even bij te komen. Geef jezelf het gevoel van rust terug en ga wat eten en drinken en neem de tijd om je aan te kleden en je spullen te pakken. Je supportcrew wil misschien naar huis maar laat je niet opjagen en luister naar je eigen gevoel. Natuurlijk kan het helpen als vooraf de verwachting klopt met de werkelijkheid. Als je supportcrew weet dat het nog wel twee tot drie uur kan duren voordat jullie naar huis gaan, zullen ze minder ongeduldig zijn.

De triathlonkater komt later

Misschien kan je het je niet voorstellen maar het gevoel van een after blues bestaat ook na een hele triathlon. Om je wat minder slecht te voelen kan je, voor het goede gevoel, alvast twee maanden na jouw triathlon een tien kilometer wedstrijd plannen. Of een andere klein evenement. Zo kan je blijven dromen en blijf je doelen hebben om naartoe te werken. En dan mijn laatste tip! Ga ervoor en kies voor die hele triathlon, want er bestaat geen mooier gevoel dan over die finishlijn komen. En die kater? Die ben je binnen no time weer vergeten!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta