Je staat aan de start van jouw wedstrijd, waar je maanden of misschien wel jaren voor hebt getraind. Al die tijd heb je toegewerkt naar dat ene grote doel. De datum staat al tijdenlang op de kalender en je weet nog precies hoe spannend het was toen je het erop schreef. Nu sta je er en ga je het doen. Maar dan ineens bekruipt je een vervelend gevoel. Heb ik wel genoeg getraind? Ben ik wel fit genoeg? En wat is dat pijntje in mijn kuit of rug? Toch geen blessure?

Heb ik wel genoeg getraind?

Het antwoord is heel simpel; Ja je hebt genoeg getraind. Zeker als je een coach hebt, die weet hoe het spelletje werkt. Die weet wat er bij jou en jouw doel past. Als je het schema hebt gevolgd, je coach goede feedback hebt gegeven en het proces vertrouwt, dan mag je er vanuit gaan dat je echt fit aan de start zal staan. En dat dat ene pijntje gewoon de zenuwen is. Het is de adrenaline dat het lichaam nodig heeft om zich voor te bereiden op wat komen gaat.

Klaar voor de start

Of je genoeg getraind hebt, is wel een goede vraag vlak voor de start. Op dat moment wil je jezelf op scherp zetten en die vraag maar op één manier beantwoorden, namelijk; ‘Ja ik heb genoeg gedaan, de trainingen zitten erop en nu ga ik knallen. Ik ga los en mag alles er al zwemmend, fietsen en rennend uitgooien. De reis die ik heb afgelegd met diepe dalen en mooie momenten vallen nu samen.’ Het enige wat je daarna nog kan doen is genieten!

Stel jezelf de vraag na afloop

Na de finish kan je jezelf de vraag nog een keer stellen, zodat je de wedstrijd kan evalueren. Wat is er goed gegaan? Heb je inderdaad genoeg getraind? Wat kan er beter? Wat heb je geleerd voor de volgende keer? Maar wat de antwoorden ook zijn, besef je sowieso dat ieder resultaat en iedere uitkomst fantastisch is. Jij bent namelijk aan de start verschenen en je hebt keihard voor dat resultaat getraind. Dat is veel beter dan iedereen die niet eens aan triathlon durft te beginnen. Dus ga ervoor en blijf lachen!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta