Afgelopen maandag gaf ik je al wat tips om van 2021 jouw beste triathlonjaar te maken. Maar wat doe je als je vorige jaar al een fantastisch jaar heb gehad en je nu jezelf nog verder wil verbeteren? Hoe zorg je ervoor dat je progressie blijft maken, zodat dit jaar nog beter wordt dan het vorige?

Voordat je kan bepalen welke progressie je wil gaan maken, zal je eerst moeten weten waar je nu staat. Wat is jouw huidige conditieniveau? Hoe staat het met jouw kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en coördinatie?

Meten is weten

Met deze tips kan je zelf jouw maximale hartslag en hartslagzones bepalen, maar om echt te weten waar je nu staat en hoe jij geschakeld ben, kan je het beste een sporttest doen. Van deze test leer je ontzettend veel. Je ziet waar je krachten liggen, waar nog progressie te behalen valt en waar je nog heel hard aan moet werken. Met deze resultaten kan je ook makkelijker bepalen hoe je het beste kan gaan trainen om zo jouw doel te behalen.

Een sportmedische test gaat nog een stapje verder. Daarmee wordt ook gecontroleerd of je gezond genoeg bent om veilig een halve of hele triathlon aan te kunnen en waar de grens van jouw trainingsarbeid ligt. Via sommige aanvullende zorgverzekeringen kan je een sportmedische test vergoed krijgen, dus check dat bij je verzekeraar als je een afspraak maakt.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan de Trispiration Talks Podcast over jouw beste triathlonjaar.

Maak ook progressie in jouw krachttraining

Iedereen weet dat krachttraining niet het favoriete onderdeel is van triathleten. Het liefste spelen we urenlang buiten, maar juist die krachttraining kan jou helpen om zonder blessures de finish te halen.

Blijf je het lastig vinden om ook krachttraining in te plannen? Kort dan de looptraining vijf minuten in en gebruik die vijf minuten voor kracht- en flexibiliteittraining. Vijf tot tien minuten per week met krachtoefeningen kunnen al voldoende zijn om blessures te voorkomen.

Wees flexibel

Als we iets in 2020 hebben geleerd, dan is het wel dat we flexibel moeten zijn. Kies een jouw A-race en maak dat het belangrijkste evenement, maar zorg ook voor een back-upplan. Je kan alles nog zo perfect inplannen, maar jouw persoonlijke situatie, progressie en zelfs de wereld, kan er over een paar maanden heel anders uitzien.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

Blijf genieten

Het allerbelangrijkste van onze sport is het genieten. Het behalen van de finish is mooi, maar de weg naar dat doel is nog veel mooier. Geniet van de trainingen, blijf lachen en blijf mooie avonturen beleven.

Vergeet af en toe jouw doelen, ga er zonder horloge op uit en ren om het rennen. Fiets mooie tochten en denk niet aan weerstand of snelheid, maar geniet van de natuur, de stilte en de omgeving. Dit is nodig om de juiste balans te houden tussen keihard trainen en genieten, omdat de boog kan niet altijd gespannen kan zijn. Ondanks dat dit vaak niet als echte progressie wordt gezien, kunnen de meeste van ons op dit terrein ook nog heel veel leren. Want vergeet niet: Gefocust en hard trainen is goed, zolang je ook kan blijven loslaten en genieten.

josta