Je hebt een volle week met werk, een sociaal leven, misschien kinderen, honden of allebei. Met moeite prop je hier en daar wat trainingsuurtjes in je week en kom je uiteindelijk op zes tot zeven uur trainen uit. Dat is al ontzettend knap en goed. Maar hoe heerlijk is het als je even kan leven als topsporter? Opstaan, eten, trainen, eten, dutje, trainen, eten en dan slapen. Lekker moe en voldaan vroeg je bed in en dan genoeg uren slapen en volledig uitgerust aan de volgende dag beginnen. Daar is een trainingsweekend ideaal voor. Je kan lekker veel uren te trainen, het lichaam wordt fysiek gezien even extra uitgedaagd en tegelijkertijd pak je genoeg rust tussendoor, omdat er even niet gewerkt hoeft te worden of andere sociale verplichtingen aanwezig zijn.

Een hele week trainen

Het liefste zou je dat een hele week doen, maar deze trainingskampen zijn vaak duur. Ook zijn ze meestal in het buitenland, want daar heb je prachtige plekken en ideale trainingsomstandigheden. De duizend euro die daarvoor gevraagd wordt, lijkt bijna goedkoop omdat alles erop en eraan zit en het inclusief een coach is, maar is stiekem toch best veel geld. Daarnaast moet je vijf dagen vakantie opnemen en ook dat wil niet iedereen. Vooral de directe omgeving wil niet alle vakantiedagen opmaken aan triathlon. De partners en de rest van het gezin wil ook weleens een vakantie hebben, dat even niks met triathlon te maken heeft.

Een trainingsweekend is ideaal

Daarom is een trainingsweekend ideaal! Drie dagen volle bak trainen! In de ochtend doe je een trainingen en ook in de middag ga je lekker aan de slag. In het slechtste geval kost het maar een vakantiedag, maar als je het goed regelt, hoef je er helemaal geen vakantie voor op te nemen. Natuurlijk moet het thuisfront je missen, maar drie dagen is nog altijd beter dan de zeven van een trainingsweek. Als je in een trainingsweekend op pad gaat met een groep, word je meer gestimuleerd, krijg je een extra prikkel voor het lichaam en is het soms juist goed om na drie intensieve dagen een rustdag te nemen, zeker als je niet gewend bent om elke dag ontzettend veel te trainen.

Uit de comfortzone

Waarom is het dan nuttig om het lichaam soms uit haar comfortzone te trekken? Zo kan je bijvoorbeeld de spiervermoeidheid opzoeken en dan zorgen dat je op coördinatie goed kan blijven zwemmen, fietsen en hardlopen. Je leert dat je lichaam dat onder vermoeidheid door kan gaan. Je wordt mentaal sterker omdat je soms over die ene grens gaat, waarvan je niet wist dat je die had. Zo kom je er ook achter dat je jouw grens eigenlijk nog niet bereikt had. Als je zorgt dat je goed uitgerust aan een intensief trainingsweekend begint en na dit weekend voldoende slaap en een fijne hersteltraining pakt, dan zal je twee weken later al de voordelen merken. De supercompensatie treedt dan in. Om hier maximaal van te genieten zou je eigenlijk een wedstrijd moeten plannen, dan ren, fiets of zwem je waarschijnlijk de sterren van de hemel.

Let’s go

Kortom, drie dagenlang veel, hard en intensief trainen kan het lichaam echt even wakker schudden en zo kan je ontdekken dat het veel meer kan. Mentaal zal je er door groeien, omdat je meer vertrouwen gaat krijgen in je lichaam. Heel handig voor als je een keer in een dip raakt tijdens een wedstrijd. Dan denk je terug aan dat trainingsweekend en weet je dat je door kan! Het lichaam heeft het “onthouden” en zo zal je gewoon door kunnen zwemmen, fietsen en lopen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het kostenplaatje. Onze trainingsweekend op Terschelling en Ameland zijn in eigen land en daarom nog wat betaalbaarder. Heb je ook zin gekregen om even flink knallen en lekker moe naar huis te gaan? Geef je dan hier op!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta