De feestdagen zijn voorbij, 2020 is officieel begonnen en waarschijnlijk weet jij al welke sportieve doelen je wilt gaan behalen. Misschien is jouw doel om, samen met het Trispiration Team 2020, een eerste triathlon te finishen. Of ga je dit jaar jouw PR op de triathlon verbeteren? In tegenstelling tot een groot deel van de sportende Nederlanders hebben triatleten zelden problemen om motivatie te vinden. Sterker nog, zo nu en dan moeten zij tegen zichzelf in bescherming worden genomen om zo oververmoeidheid en blessures te voorkomen. Ben jij zo’n overenthousiaste atlete? Lees dan nog maar even door, want hieronder vind je een aantal tips om het seizoen goed en blessurevrij te starten.

Kies jouw A-race

Misschien heb je al een race of stad in gedachte waar jij dit jaar wil gaan presteren. Zet een groot kruis in de agenda en schrijf je alvast in. Om deze dag ga je vervolgens de andere trainingen en races plannen. Zo kan je je blijven focussen op dat ene doel in het jaar en word je niet afgeleid door races en trainingen die uiteindelijk minder belangrijk zijn.

Bouw de trainingen rustig op

Rond de feestdagen schiet de training er vaak bij in. Op zich is dat geen enkel probleem, behalve dat triatleten deze kilometers in de week na kerst al willen compenseren. Dus spring niet meteen op de fiets of in de hardloopschoenen om alle gemiste trainingen en kilometers alsnog te maken, maar begin met een klein rondje. Of doe mee met een van de trainingen van Trispiration. Vanuit daar kan je dan gecontroleerd de kilometers verder uitbouwen.

Zin in een weekend vol trainingen en gezelligheid? Meld je aan voor een van de trainingsweekenden van Trispiration.

Omring je met enthousiaste sportsters

Hoewel je een triathlon alleen doet, kan het heel goed werken om samen met andere triatleten te trainen. Door samen met anderen te trainen word je, door de gezonde competitie, uitgedaagd om jouw grenzen op te zoeken. Tegelijkertijd kunnen jouw trainingsmaatjes je afremmen wanneer je te fanatiek traint. Daarnaast is het vooral erg gezellig om ervaringen uit te wisselen en kennis te delen tijdens lange fietstochten en duurlopen.

Hou je aan het trainingsplan

Als jouw A-race pas ergens in augustus of september is, kan het moeilijk zijn om de trainingsmaanden door te komen. Maar niet als je een goed uitgewerkt trainingsplan hebt. Met zo’n plan weet je precies wat je per week aan trainingen moet doen om over een aantal maanden uitgerust en fit aan de start van jouw A-race te staan. Weet jij al welk doel je wil behalen, maar ben je nog op zoek naar een juist trainingsplan? Trispiration kan je helpen! Geef je op voor de Trispiration DIY Triatleet cursus. Deze gaat 15 januari van start.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

lesley