Als één van je coachees traint voor een hele triathlon en ik toevallig ook nog haar buddy ben, dan bedenk je soms rare dingen, zoals een fietstocht in drie dagen langs de Zuiderzeeroute. Een ideale manier om vele fietskilometers in de benen te krijgen. Niet alleen voor mijn coachee, maar ook zeker voor mij. Na een beetje gepuzzel kwamen we uit op 175 kilometer op de eerste dag (incl. 25 kilometer met de fietsbus), 160 kilometer op de tweede dag en 100 kilometer op de laatste dag. Spoiler alert: Het is ons gelukt!

De start van een mooie tocht

Waarom zou je drie dagen uittrekken om zoveel kilometers langs de Zuiderzeeroute te fietsen? Een triathlon is meestal ook in één dag gedaan? Om dat te begrijpen, moeten we vooral kijken wat er trainingstechnisch gebeurt tijdens zo’n tocht. Op de eerste dag ben je fit en vliegen de eerste honderd kilometer voorbij, want daar heb je voor getraind. De laatste kilometers van de dag worden al een stuk zwaarder en, als je bij je slaapplaats aankomt, ben je blij dat het erop zit. Het lichaam is uitgedaagd en is, in ons geval, na zes uur toe aan rust.

Liever een racefiets of toch een tijdritfiets tijdens een triathlon? Wat je het beste kan kiezen, lees je hier.

De volgende dag

De tweede dag start je al vermoeid, want je bent nog niet hersteld. Dat is logisch, want daar trek je normaal gesproken ook een paar dagen voor uit. Daarom is deze tweede dag juist belangrijk en kan het een verschil maken in de triathlon. Dit is namelijk het moment waar het mentale spelletje om de hoek komt kijken. En dat gold ook zeker voor ons. Op de tweede dag langs de Zuiderzeeroute werden wij getrakteerd op flink wat wind. Gelukkig vaak wind mee, maar ook regelmatig wind tegen of van opzij. Ook al begin je vol goede moed, de pijntjes van de eerste dag komen snel weer terug. Deze dag noem ik daarom de afhardingsdag. Bij lange afstanden horen pijntjes, vermoeidheid en natuurlijk ook mentale vermoeidheid. Iedereen denkt wel eens: “Ik ben er helemaal klaar mee”. Maar kan jij jezelf eroverheen zetten en doorgaan? Kan jij dan nog genieten van al het mooist van de Zuiderzeeroute? Het voordeel van zo’n tocht is dat je geen haast hebt, maar dat je wel door moet om de volgende slaapplaats te bereiken. En als je dan aankomt bij die slaapplaats, voelt het als een overwinning, want na zo’n dag kan je de laatste dag ook wel aan!

De staart van de Zuiderzeeroute

De laatste dag doet het zitvlak zo ontzettend veel zeer en hebben de beenspieren ook hun beste tijd gehad. Maar we hoefden ‘nog’ maar honderd kilometer en ‘nog’ maar twee etappes van de Zuiderzeeroute. Dus hup, even doorzetten, flink doortrappen en niet trutten. Zo gezegd en zo gedaan! Na drie dagen hadden we mooi 410 kilometer in de pocket. Met zo’n afstand in de benen wordt de 180 kilometer in de hele triathlon straks een stuk makkelijker en is het zelfs mogelijk om nog enigszins fris aan de marathon te beginnen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta