Met zoveel inspanning voor en tijdens een marathon kan het lichaam wel wat extra energie gebruiken. Daarom is de energie uit een normaal voedingspatroon in voorbereiding op een marathon niet voldoende. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste voeding kiest voor de marathon in jouw triathlon?

Voorbereiden met voeding

Al een paar dagen voor de wedstrijd begint de voorbereiding al. Dan is het belangrijk om zo min mogelijk vezels te eten. Ik start altijd ongeveer 24 tot 48 uur met een zogenaamd wit-dieet. Daarbij kan je denken aan wit brood, rijst, witte pasta, kip, tonijn. Eigenlijk alles waar zo min mogelijk vezels in zit. Daar zullen je darmen je dankbaar voor zijn zodra je met de marathon gaat starten.

Probeer ook drie tot vier dagen van tevoren te ontbijten met jouw wedstrijdontbijt. Het lichaam kan er dan alvast aan wennen en weet wat het kan verwachten op de wedstrijddag.

Koolhydraten op de fiets

Om een goede marathon te kunnen lopen, moet je ook vlak voor de start voldoende vocht en koolhydraten binnen krijgen. In het geval van een hele triathlon gebeurt dat dus op de fiets en, tijdens deze rit, bepaal je eigenlijk al of je goed door de marathon gaat komen of niet.

Daarom is het belangrijk om hier een goed plan voor te maken en er bovendien op te trainen. Drink en eet tijdens fietstrainingen, zoals je dat ook tijdens de wedstrijd wil gaan doen. Dan weet je hoe je maag en darmen op de voeding zullen reageren en kan je bovendien trainen op jouw koolhydraatinname. Wil je graag een voedingsplan opstellen, maar weet je niet precies hoe? Check hier mijn cursus Sportvoeding.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

Check de aangeboden voeding

Tijdens triathlons wordt er vaak sportvoeding bij de drankposten aangeboden. Als je deze wil gebruiken, controleer dan maanden vooraf welk merk ze gaan aanbieden. Koop daar voldoende van in en gebruik deze gels of sportdrank tijdens jouw fiets- en hardlooptrainingen.

Ga je voor zelfgekozen voeding, spreek dan met jezelf af dat je iedere twintig tot dertig minuten wat inneemt. Dat kan bijvoorbeeld door wat te drinken bij iedere drankpost. Lukt het op een gegevens moment niet meer om gels in te nemen? Kies dan alsnog voor de sportdrank. Deze suikers heb je nodig om de finish te halen.

Zelf kies ik vaak voor een ‘om-en-om’ strategie met betrekking tot mijn voeding. Bij de eerste drankpost neem ik een gelletje met wat water in en bij de volgende kies ik voor alleen water. Bij de derde weer een gel met wat water en ga zo maar door. Als ik over de helft ben, kies ik vaak voor een bekertje cola om ook wat cafeïne binnen te krijgen, zodat de laatste tien kilometer ook nog leuk zijn.

Het is overigens geen overbodige luxe om bij de drankposten even een paar stappen te lopen. Je kan dan even rustig een beker leegdrinken en je geeft bovendien de spieren een mini-break om te herstellen. Als je dit consequent volhoudt, zal je zien dat je sneller over de finish komt, dan dat je door blijft rennen en uiteindelijk de laatste tien kilometer moet wandelen omdat je niet meer kan. Heb je nog vragen over de voeding voor of tijdens een marathon? Of weet je niet zo goed welke strategie het beste voor jou werkt? Neem dan contact met mij op!

Samen maken we een plan voor de trainingen en de voeding, zodat jij van jouw marathon tijdens de triathlon een succes kan maken.

josta