Toen ik in 1996 met mijn studie op de Academie Lichamelijke Opvoeding begon, vond ik het vak Fysiologie het leukste wat er was. Ook de anatomielessen en het vak biomechanica waren favoriet. Destijds bespraken de leraren in de verschillende colleges over het verschil tussen mannen en vrouwen. Dat was natuurlijk erg leuk en belangrijk om te leren, maar zodra wij trainingsschema’s maakten, hielden wij geen rekening meer met dit verschil.

Vrouwen zijn geen mannen

Dit bleef door mijn hoofd spoken en na mijn studie ging ik verder op zoek. Ik kwam bij een opleiding terecht waar ik meer antwoorden kreeg, maar ook na die studie bleef ik met vragen zitten. Dat kwam vooral omdat er in die tijd weinig onderzoek naar vrouwen werd gedaan. Als trainster en coach voelde het daarom een trial en error spelletje met de vrouwen die ik trainde. Gelukkig werd ik er steeds beter in. Met de kennis die ik al had en de ervaringen die ik opdeed, spitste ik mijn schema’s meer en meer toe op vrouwen.

Tegenwoordig wordt er steeds meer onderzoek gedaan en is er steeds meer bekend over vrouwen en sport. Bijvoorbeeld dat hormonen een grote rol spelen in het vrouwenlichaam en dat ze van invloed zijn op de diverse fases in het leven. Mijn vragen worden beetje bij beetje beantwoord en ik begrijp steeds beter wat de juiste combinatie van hormonen, training en voeding is.

Tijden veranderen

En daar ben ik gelukkig niet de enige in! Steeds meer coaches zien in dat vrouwen in de triathlon andere trainingsschema’s nodig hebben dan mannen. Je doet een vrouw namelijk echt tekort als je geen rekening houdt met haar vrouwenlichaam. Daarbij maakt de leeftijd of het niveau van de duursport niet uit, want met de juiste tools kan iedere vrouw aan triathlon doen. Natuurlijk begrijp ik heel goed dat vrouwen rond de twintig anders trainen dan bijvoorbeeld veertigers of zestigers.

Als twintiger wil je waarschijnlijk nu nog snelle tijden neerzetten, maar niet ten koste van alles. Misschien wil je zwanger worden en daarna de draad weer oppakken met een kindje aan je zij. Bij vrouwen in de veertig komt de overgang eraan en dat is ook een interessante fase. Je hebt dan niet alleen te maken met hetzelfde verouderingsproces als mannen, maar in die periode wordt ook de hormoonhuishouding op z’n kop gezet. Als je dan eenmaal de vijftig bereikt hebt en de juiste begeleiding gevonden hebt, dan staan de echte powervrouwen op.

Oftewel, in elke fase van het leven kunnen vrouwen, op het gebied van duursport, hele mooie prestaties neerzetten. Maar in elk van die fases is goede begeleiding en voldoende kennis heel belangrijk.

De Triathlon Game Changer voor vrouwen

Dat is de reden waarom ik De Triathlon Game Changer in elkaar heb gezet. Omdat ik deze enthousiaste vrouwen de kennis wil meegeven, zodat iedere vrouw, praktisch en onder begeleiding, het juiste trainingsschema en voedingsplan voor haarzelf kan neerzetten. En dan maakt het niet uit of je twintig of tachtig bent. Sterker nog, zodat vrouwen juist op hun tachtigste nog aan een triathlon mee kunnen doen. Zodat de agegroup 80-84 geen vier vrouwen meer bevat, maar dat er straks wel vijftig vrouwen aan de start staan. En je kleinkinderen verbaasd staan te kijken wat oma nu weer aan het doen is.

Ben je een ervaren triathlete en ben je klaar om jouw kennis naar een hoger niveau te tillen? Of ben je net nieuw in onze mooie sport en wil je met een fijne basiskennis aan de start van jouw eerste triathlon verschijnen? Dan is De Triathlon Game Changer zeker iets voor jou! Schrijf je hier in  of neem voor meer informatie contact met mij op.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta