Een marathon volbrengen is natuurlijk al een hele prestatie op zich en vereist een behoorlijk pakket aan trainingen en een gedegen plan om de finish te halen. Maar hoe pak je die marathon aan als je al 3,8 kilometer gezwommen hebt en 180 kilometer op de fiets hebt gezeten? En hoe zorg je ervoor dat je die finish gaat halen? Of je nu van plan bent om te finishen in 2u40 of na 6 uur over de eindstreep te komen; je hebt altijd een plan nodig. In meerdere blogs ga ik je uitleggen hoe je die marathon het beste kan aanpakken en hoe je zo’n plan maakt. Vandaag start ik met het eerste onderdeel, namelijk de trainingen.

Maak realistische doelen

Trainingen voor een hele triathlon kosten nu eenmaal heel veel tijd, dus zorg dat je die tijd ook hebt. Tussen de start van jouw triathlon en vandaag zit daarom, als het goed is, nog een hele periode. Maak in deze periode tussendoelen die realistisch zijn voor jouw tempo en jouw trainingen. Zo kan je bijvoorbeeld meedoen aan kleinere wedstrijden en korte afstanden om te weten waar je staat en om te testen met sportvoeding.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

Zorg dat je de trainingen doet

Als je voor een hele triathlon traint, is er een fijne lijn tussen moe zijn en overtraind raken. Soms lijkt een training aan het begin van de dag een lastige, maar blijkt het later op de dag een perfecte dag voor een training te zijn. Wees erop voorbereid dat niet iedere training een euforisch gevoel zal geven. Bij sommige trainingen is een tevreden gevoel voldoende.

Zet jezelf er daarom toe om ook te gaan trainen als je moe bent of even geen zin hebt. Vertrouw erop dat je het lichaam steeds beter leert kennen en dat je op een gegeven moment weet of je te ver gaat of niet. Als je een coach hebt, dan kan je dit natuurlijk ook met jouw coach bespreken.

Vermijd het grijze gebied tijdens de trainingen

Je hoeft niet elke training jezelf te testen en maximaal te gaan. Maar altijd de trainingen kiezen in de fijne zone 2/3 is ook niet goed. Ongemerkt ga je dan net iets te hard om goed te kunnen herstellen. Tegelijkertijd daag je jezelf in deze zones niet genoeg uit. Ga veel vaker in zone 1 hardlopen en kies af en toe voor een zeer uitdagende training zoals een tempoduurloop of intervaltraining, die kwalitatief de moeite waard is.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan de Trispiration Talks Podcast over Overbelasting.

Heb geduld

Ook Rome is niet in één dag gebouwd. Laat je lichaam langzaam wennen aan de trainingen en wees voorbereid op de Ups en Downs, want die gaan er zeker komen. Zowel op fysiek als mentaal gebied. En vergeet niet, als een hele triathlon zo makkelijk was geweest, dan zou iedereen het kunnen doen!

josta