In aanloop naar mijn eerste achtste triathlon deed ik een keer mee aan de koppeltraining van Trispiration. Gelukkig maar, want ik had mij nooit gerealiseerd dat de wissel van het zwemmen naar het fietsen en het fietsen naar het hardlopen bijna een sport op zich is. Ook de regels in de wisselzone waren voor mij onbekend, totdat Josta mij gelukkig het een en ander vertelde tijdens diezelfde training. Sta jij ook op het punt om te starten op jouw eerste triathlon en weet je ook niet precies wat wel en niet mag? Hieronder vind je een paar van de belangrijkste regels in de wisselzone:

De voorbereiding

  1. Je mag je fiets niet zomaar ergens neerzetten. In het fietsenrek krijgt iedereen een plaats toegewezen. Daar hang je de fiets, aan het zadel, op. Bij terugkomst hang je de fiets, aan beide remhendels of aan het zadel op.
  2. De schoenen, brillen, helmen en andere fietsuitrusting mogen aan de fiets vastgemaakt worden.
  3. Alle andere spullen, die je tijdens het fietsen en hardlopen nodig hebt, kan je in het krat bij het fietsenrek leggen. Als er geen krat is, dan mag je de benodigdheden binnen 50 cm van het nummer of de naam op het startrek plaatsen. Sommige organisaties hanteren andere regels rondom het plaatsen van de spullen. Deze regels worden besproken tijdens de briefing of in de begeleidende brief bij de inschrijving.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

In de wisselzone

  1. Voor, tijdens en na het fietsen moet je altijd een helm, met de kinband vast, dragen. In de praktijk houdt dat dus in dat je eerst de helm helemaal op doet voordat je de fiets pakt. Bij terugkomst hang je eerst de fiets terug voordat je de gesp losmaakt. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je teruggestuurd wordt naar het begin van de wisselzone en dat is natuurlijk zonde van de tijd.
  2. Voor iedereens veiligheid mag er in de wisselzone niet worden gefietst. Pas na de opstaplijn mag je opstappen en wegfietsen. Ook als je terugkomt,  moet je afstappen van de fiets afstappen voor de afstaplijn. In de wisselzone mag je alleen met de fiets met de hand lopen.
  3. In de wisselzone mag je de andere sporters niet hinderen. Dat betekent ook dat je niet mag stoppen in het algemene loopgebied van de wisselzone.
  4. Het is verboden om de uitrusting van andere triatleten aan te raken.
  5. In de wisselzone is naaktheid of onfatsoenlijke ontbloting ook verboden. Daarnaast is er een ongeschreven regel dat je de wedstrijdkleding fatsoenlijk draagt. Een open rits is om de kleding uit te trekken. Houd je de kleding aan? Doe dan de rits dicht.

Heb je zin om zelf aan de gang te gaan? Schrijf je in voor de Start2Tri cursus. Je kan je hier aanmelden!

Wees lief voor elkaar

Deze laatste is geen officiële regel, maar wel erg belangrijk. Respecteer de vrijwilligers en vergeet niet dat ze daar voor jou staan. Spreek ze netjes aan en schreeuw niet. De wisselzone is een plek waar veel stress kan zijn, maar houd je emoties onder controle en houd het gezellig. Dan heeft iedereen een leuke dag!

lesley