Iedere triatlete heeft wel eens de pap in de benen gevoeld. Het is zo’n vervelend gevoel en het zorgt ervoor dat je niet vooruit kan komen. Herken je dat? En heb je het gevoel dat dit elke maand weer voorkomt?

Pap van hormonen

Waarschijnlijk komt het je bekend voor. Voorafgaand aan de training verzucht je al dat je moe bent en voor je gevoel moet je alle moed verzamelen om die intervaltraining voor elkaar te krijgen. Tijdens de trainingen gaat je hartslag niet omlaag in de rustmomenten en voor je gevoel moet je harder werken om de pieken te halen. En dan houd je ook nog last van die pap in de benen. Grote kans dat op dat moment het hormoon progesteron aan het pieken is. Vooral vrouwen die de pil niet slikken, herkennen dit vast. Deze piek zit vaak in de week voor de menstruatie. Na de eisprong neemt de progesteron toe zodat het niet-bevruchte eitje kan worden afgevoerd.

Hoe train je in deze periode?

Maar hoe zorgt dit hormoon voor de pap in jouw benen? Progesteron gaat de groei van de cellen tegen en zorgt er op die manier voor dat je minder goed hersteld. Het klinkt misschien gek, maar deze periode is juist ideaal om een herstelweek te plannen. Ga voor rustige duurtrainingen en kies ervoor om je krachttraining te richten op coördinatie en uithoudingsvermogen. Ook is het een perfecte week om aan jouw techniek te schaven. Bewaar de interval- en sprinttrainingen voor de eerste twee weken van je cyclus. Je bent dan beter in staat om te herstellen van zware intensieve trainingen. Ook de voeding kan bijdragen aan een beter herstel. Daarom neem ik in deze week vaak een eiwitshake als extra tussendoortje of ik doe extra eiwitpoeder in mijn smoothie of andere maaltijd.

Triathlon Game Changer

Wil je weten hoe je de pap in de benen kan voorkomen? Doe dan mee met Triathlon Game Changer. Daar vind je diverse video’s over krachttraining, maar ook andere trainingen die je kan volgen. We werken met verschillende trainingsschema voor de diverse fasen in je cyclus. Dankzij deze schema’s kan je jouw hormonen de juiste kant op sturen, je bodycompositie in de juiste vet- en spierverhouding krijgen en het maximale uit je trainingen halen. We starten op 2 augustus, dus schrijf je snel in!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta