De menopauze is al jaren een fascinerend onderwerp. In de geschiedenis werd de vrouw voor gek aangezien als de overgang eenmaal begon. Het waren hysterische vrouwen, die je moest opsluiten. Of het waren heksen, die de de brandstapel op moesten. Gelukkig weten we tegenwoordig een stuk meer en worden we niet meer opgesloten of naar een gesticht gestuurd. Voor zover ik weet, ben ik zelf nog niet in de overgang, maar ik kan er met mijn 43 jaar niet ver vanaf zijn. De menopauze start meestal rond je 45ste en het hele proces duurt ongeveer tien jaar.

De menopauze als nieuwe start

Veel vrouwen rond de vijftig ervaren meer blessureleed en raken sneller overbelast, maar als je de training en het voedingspatroon goed aanpast kan je veel ellende voorkomen. Ook kan het sporten de klachten die bij de menopauze horen verminderen.

Maar hoe doe je dat? Het sleutelwoord is zware krachttraining en plyometrie training. Ik hoor je denken: “Huh? Wat zeg je nu?” Ja, als vrouw in de overgang ga je eigenlijk zwaarder trainen en zwaardere gewichten liften. Daarnaast mag je het springtouw weer uit de kast pakken en gaan touwtje springen. Of ga lekker elastieken met jouw kinderen of kleinkinderen. Ook de verhouding tussen de lage duurzone training en interval trainingen gaat veranderen. Het trainingsschema bevat nu twee zware weken en één herstelweek.

Wil je meer weten over sport, vrouwen en voeding? Doe mee met de Triathlon Game Changer.

Terug naar de kinderjaren

Eigenlijk ga je weer trainen zoals je als jong kind deed. Dat is dus vooral anaeroob, snel, kort, zwaar en pittig. Op deze manier kan je voorkomen dat je osteoporose of diabetes krijgt en dat je spiermassa gaat verliezen. Met een beetje mazzel verlaagt het vetpercentage ook iets, maar het gaat in ieder geval niet verder omhoog.

Sta je al te trappelen om te beginnen? Ik wel! Ik zie het al helemaal voor mij. Een grote groep vrouwen tussen de vijftig en zestig jaar die ontzettend fit en mooi afgetraind aan de start van een triathlon staan. En iedereen gaan verbazen over hun prestaties. Maar misschien nog wel belangrijker is dat al deze vrouwen een tweede jeugd gaan beleven zonder de ongemakken van een cyclus. En ik kan je daarbij helpen! Doe mee met de Triathlon Game Changer. Op 4 juli 2021 starten we met een nieuwe groep, maar je kan je nu alvast hier aanmelden. Doe je dat voor 1 juni, dan kan je nog gebruik maken van de vroegboekkorting.  Daarna gaat de prijs omhoog. Waar wacht je nog op?

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta