Eigenlijk had hier een leuk verslag van de halve in Schoorl moeten staan, maar afgelopen zondag gooide Ciara roet in het eten. Volgens de voorspellingen kon het weleens windkracht 9 worden en gelukkig was de organisatie verstandig genoeg om het hele evenement af te blazen.

Jammer maar helaas

Verstandig of niet, het neemt natuurlijk niet weg dat ik het wel jammer vond dat we afgelopen zondag niet konden starten. Na twee goede halve marathons in Amsterdam en op de Twiskemolenloop, had ik wel zin om mijn reeks voort te zetten. Na jaren ploeteren lijkt het er eindelijk op dat ik mijn ideale trainingsschema op de halve marathon heb gevonden en daar ben ik best blij mee.

Mijn eerste halve

Mijn eerste halve liep ik in Barcelona. Omdat het mijn eerste was en ik een behoorlijke streber ben, had ik maximaal getraind. Ik was er op gebrand om onder de twee uur te lopen. De hele race ging goed en zelfs in de laatste kilometer liep ik nog op schema. Totdat ik erachter kwam dat de afstand op mijn horloge niet gelijk liep met de werkelijke afstand. Uiteindelijk finishte ik in 2:01:39. Een klein beginnersfoutje, maar dat mocht de pret niet drukken. Ik was zo trots als een pauw.

Wil je meer weten over voeding tijdens het hardlopen? Over drie dagen start de sportvoedingscursus voor vrouwen. Meer informatie vind je hier!

Trainen voor Amsterdam

Vol enthousiasme ging ik door met trainen, maar niet veel later begon de ellende. In dat najaar wilde ik meedoen aan de halve van Amsterdam. Ter voorbereiding liep ik alvast de CPC en nog een andere halve marathon. Ik probeerde hetzelfde te lopen als in Barcelona, maar aan die 2:01 kwam ik niet meer. Nog een beetje later begon ik pijntjes in mijn bovenbeen te voelen. Ook die negeerde ik, want ik wilde die halve van Amsterdam zo graag lopen. Toen het echt niet meer ging, besloot ik toch maar naar een fysiotherapeut te gaan. Je raadt het al! Ik had veel te hard getraind en ik was overtraind geraakt. Ik moest per direct zes weken rust nemen en mocht niet meer hardlopen. Ook de halve van Amsterdam kwam in gevaar. Met een beetje creativiteit van de fysio kon ik die halve uiteindelijk wel lopen, maar kwam ik in 2:10:11 over de finishlijn. Dat kwam niet eens in de buurt van die twee uur.

Balans is het toverwoord

Na nog een aantal mislukte pogingen op de halve, schoten mijn lieve trainer en twee trainingsmaatjes te hulp. Zij maakten een schema met voldoende kilometers en met voldoende rust. Tijdens mijn eerstvolgende halve marathon liepen zij met mij mee om mij af te remmen. En warempel; ik liep mijn eerste halve onder de twee uur. Voor de halve van Amsterdam van het afgelopen jaar gebruikte ik hetzelfde trainings- en wedstrijdschema en ook nu liep ik hem in twee uur. Na teveel pijntjes en een verplichte pauze heb ik een behoorlijk harde les geleerd. Meer en harder trainen is echt  niet altijd de oplossing.  Balans is het toverwoord. En juist die balans kan een trainer vaak beter voor je bewaken dan jijzelf.

Vraag hulp

Dus ben je in training voor een (halve) marathon of triathlon? Of ben je van plan binnenkort te starten met de training? Maak een schema en neem deze door met bijvoorbeeld Josta of een andere trainer. Zij zijn hierin gespecialiseerd en kunnen je helpen de balans te vinden tussen training en rust. Kijk voor meer inspiratie hier of neem contact op met Josta via de mail.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

lesley