Laten we het vandaag eens hebben over de cyclus in combinatie met belastbaarheid en voeding. De cyclus van een vrouw kan tussen de 24 en 35 dagen zijn, maar verschilt per vrouw. De eerste dag is de dag dat je ongesteld wordt en de bloeding begint. De hormonen oestrogeen en progesteron zijn dan relatief laag. Dit duurt ongeveer vijf dagen.

Menstruatie

In deze dagen ben je optimaal belastbaar en ondanks dat je misschien krampen of hoofdpijn ervaart, heeft het geen effect op je belastbaarheid.  Er zijn zelfs topsportvrouwen die hun beste prestaties hebben geleverd tijdens hun ongesteldheid! Je hormonen zijn op een lager niveau en dat zorgt ervoor dat je je sterker kan voelen. Fysiologisch gezien lijken we dan meer ook op de man. Het lichaam van de vrouw komt eigenlijk tot “rust” in deze periode, het lichaam is dan zeker niet zwanger en alle “nood” voorzieningen zijn daarom even niet nodig. Het oestrogeen en progesteron zijn relatief laag en ons testosteron iets hoger. Vandaar dat we fysiologisch dezelfde zware belasting als de man aan kunnen.

Hormoonpiek

Na je menstruatie gaan je hormonen omhoog en stijgen deze behoorlijk. In deze periode kan het zijn dat je je minder sterk voelt, zeker als je progesteron toeneemt en op haar piek komt op ongeveer 16 tot 20 dagen na je menstruatie. Je lichaam herstelt minder goed en heeft moeite om power te leveren. Progesteron zorgt ervoor dat je minder in staat bent om eiwitten op te nemen of om deze om te zetten en daarmee beter te herstellen in je spierweefsel. In deze periode is het handig om dan wat extra proteïnen te nemen. Als je oestrogeen niveau omhoog gaat en op haar piek is, ben je in staat om meer koolhydraten te verbranden. Dit is ongeveer 8-12 dagen na je menstruatie en wellicht heb je dit weleens gemerkt omdat je dan ineens veel koolhydraten tot je wilt nemen.

Wil je meer weten over voeding tijdens een triathlon? Houd de site in de gaten voor de sportvoedingscursus voor vrouwen.

Nog een week te gaan

In de week voor je ongesteld wordt, kan je weleens ervaren dat je je opgeblazen voelt. Je houdt wellicht ook wat meer vocht vast. Dit komt door een hoog niveau van oestrogeen in combinatie met een hoog progesteron niveau. Door een hoog progesteron kan het ook zijn dat alles nog wat warmer aanvoelt en dat je slechter tegen warmere temperaturen kan. Je zweet minder goed en kan de warmte in je lichaam minder goed kwijt.

De cyclus en voeding

In deze periode is het handig om extra vocht te nemen en bouillon of extra zouten in je eten en drinken. Heb je een wedstrijd in deze periode of in de periode voor je ongesteld wordt? In warme condities dan is het aan te raden om wat extra magnesium, sodium, natrium en vocht te nemen. Zo kan je beter zweten en heb je minder last van de warmte.

De gouden tip

Hou een maand lang bij hoe jouw cyclus is, hoe de trainingen gaan en ontdek wanneer je in een hoge hormonale fase of een lage hormonale fase komt. Je kan dan in de weken dat je laag in je hormonen zit je zwaarste trainingsweken inplannen en de andere weken als herstel pakken of de rustigere duurtrainingen doen. Een wedstrijd plannen op het moment dat je perfect in je cyclus zit is bijna onmogelijk, dus pas dan je voeding of vochthuishouding aan, zodat de kans op een fantastische wedstrijd zonder klachten wordt vergroot. Maar eerst is het handig om erachter te komen hoe jouw cyclus in elkaar zit, aangezien alle vrouwen anders zijn. Wil je hier hulp bij? Mail mij dan 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta