De maand februari stond voor het Trispiration team 2020 in het teken van de core. Iedere dag deden we in vijf minuten een korte workout. De triathleten, die dit elke dag hebben meegedaan, merkten het verschil al snel. Niet alleen de core werd sterker, maar de rest van het lichaam ook. Hoe kan dat?

De core

Laat ik eerst uitleggen wat “de core” eigenlijk is. Stel je een emmer met een deksel en een staart voor. Deze emmer is het midden van je lichaam. De deksel is je middenrif, de bodem van de emmer zijn je bekkenbodemspieren. Het omhulsel van de emmer zijn je rechte buikspieren, schuine buikspieren die ook naar je rug toe lopen. Maar ook je dwarse buikspieren, je onderrug- en middenrugspieren behoren tot de emmer. De staart van de emmer zijn je bilspieren.

Al deze spieren vormen de core en zorgen ervoor dat de wervelkolom en bekken op hun plek blijven. Ook zorgt het ervoor dat we in staat zijn om rechtop te blijven staan, zitten of lopen. Deze spieren zijn dus heel belangrijk en dat geldt voor vrouwen nog wel meer. Bij vrouwen is de bekken iets breder aan de bovenkant, waardoor onze bovenbenen iets naar binnen staan. Hierdoor is het extra belangrijk om alle spieren rondom ons bekken stevig te trainen en sterk te houden. Helemaal als we de belasting, zoals bij meer zwemmen, fietsen en hardlopen omhoog gooien of als we sneller willen worden.

Bekkenbodemspieren

Naast dat sterke bekkenbodemspieren heel belangrijk zijn, worden deze spieren ook nog eens sneller zwakker dan bij de mannen. Waar mannen maar een gat in de bekkenbodemspieren hebben, hebben vrouwen drie gaten. Twee extra plaatsen waar de spieren zwakker zijn dus. Verder hebben wij meer hormoonschommelingen waardoor zeker een keer per maand de spierspanning afneemt en de boel minder goed bij elkaar gehouden wordt.

Vrouwen die zwanger zijn geweest en een bevalling hebben meegemaakt, weten wat er gebeurt als de spieren maximaal uitgerekt zijn. De bekken en wervelkolom rammelen wat af. Alles proberen op te houden, wordt dan tijdelijk bijna onmogelijk. En dan is er nog een reden, want alle vrouwen gaan allemaal een keer de overgang in. Dit kunnen we niet tegenhouden en gaat gewoon gebeuren. De buik- en rugspieren worden dan door de verandering van hormoon zwakker en ook de bekkenbodemspieren hebben hier extra onder te lijden.

Train die core!

Dus het trainen van de core is essentieel. Het kan veel klachten voorkomen. Dat kunnen klachten zijn zoals rugpijn, kniepijn of urineverlies wat ineens gebeurt als je aanzet of wilt versnellen. Extra lucht dat ontsnapt, buik klachten, darmklachten en zo kan ik nog wel doorgaan. Elke vrouw moet eraan geloven of je nu wel of geen kinderen hebt of hebt gehad of ooit wel/niet zou willen. Die overgang komt bij elke vrouw!

En wil jij sterk blijven zwemmen, fietsen en hardlopen zonder blessures of klachten?  Ga dan regelmatig aan de slag met je core. En dan niet alleen je rechte buikspieren voor die platte buik, want dat is een fabel. Het is complex maar ontzettend belangrijk. Hoe vaak hoor je niet dat je bij het zwemmen de core moet gebruiken? Hoe doe je dat dan? Welke oefeningen zijn dan handig?

Dat ga ik een keer live uitleggen in de besloten facebook groep Trispiration Women. Meld je gratis aan en in maart kan je dan een core workout volgen met uitgebreide uitleg hoe je exact alle spieren kan trainen en hoe.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta