Als we straks het openwater in gaan en hopelijk ook weer wat wedstrijden mogen doen, dan wil je natuurlijk goed uit de startblokken komen. Daarom heb ik een aantal oefeningen voor je waarmee je aan de belangrijkste zwemtechnieken in het openwater kan werken. Je vindt ze hieronder.

Krokodillenogen

Juist in het openwater is navigatie heel erg belangrijk. Daarom zijn de krokodillenogen misschien wel een van de belangrijkste zwemtechnieken. Dankzij deze techniek leer je kijken waar je naar toe zwemt zonder dat je snelheid verliest.
Maar hoe pas je deze techniek toe? Terwijl je door zwemt, plaats je, als een echte krokodil, jouw ogen net boven het water. Je neus en mond blijven onder water. Dit doe je tijdens een niet-ademhalingslag omdat je aan de zijkant ademt en niet aan de voorkant. Het voordeel van de krokodillenogen is dat je horizontaal blijft liggen en dat het bovendien weinig energie kost. Wil je gaan oefenen met deze techniek? Probeer dan vooral te voelen dat je door het water glijdt terwijl je kijkt.

Fotogeheugen

Zodra je de krokodillenogen onder de knie hebt, kan je gaan werken aan jouw fotogeheugen. Hoewel dit ook een van de zwemtechnieken is, kan je hier ook heel goed je brein mee trainen. Kijk maximaal één seconde, neem een denkbeeldige foto en zwem weer door. Tijdens het zwemmen bedenk je of de foto klopt en of je dus de juiste kant op zwemt. Twijfel je een beetje? Kijk dan nog een keer! Als het goed is heb je met jouw krokodillenogen gekeken richting welke boom, kerktoren, flat of brug je zwemt. Vind je dit nog lastig? Oefen dit dan om de vier slagen. Gaat het al wat beter? Dan kan je navigeren na zes of misschien wel twaalf slagen. Maar twijfel vooral niet teveel aan jezelf en leer vertrouwen op het feit dat jij rechtdoor kan zwemmen.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

De wasmachine

Dit is jammer genoeg een van de lastigste zwemtechnieken om te oefenen op dit moment. Maar als straks de regels weer wat versoepeld zijn, dan kan je dit zeker met een paar zwemmers gaan doen. Spreek met jouw trainingsmaatjes af in spiegelglad water. Ga in tweetallen tegenover elkaar liggen en houd ongeveer 2 meter tussen de rijen. Dan gaan twee zwemmers door deze rijen heen zwemmen. De andere tweetallen proberen hierbij zoveel mogelijk golfslag te veroorzaken. Eigenlijk zwem je dan dus een paar meter door een wasmachine heen. Zodra je door de wasmachine heen bent, dan sluit je achteraan de rij en ga jij de golfslag veroorzaken voor de volgende slachtoffers.

Heb je hulp nodig bij deze zwemtechnieken?

Iedere ervaren zwemmer weet het, maar ik kan het niet vaak genoeg herhalen. Ga nooit alleen het openwater in! Ga voor jouw eigen veiligheid op pad met een maatje of sluit je aan bij een zwemclub of vereniging. Ben je nog op zoek naar een leuke club om je bij aan te sluiten en meer over deze zwemtechnieken en de andere sporttechnieken te leren? Sluit je dan aan bij het Trispiration Triathlon Team of neem contact met mij op.

josta