Belasting en belastbaarheid, 2 termen die voor mij als coach heel belangrijk zijn, zeker om blessures te voorkomen. Maar wat houden deze termen eigenlijk in?

 

Belasting.

Belasting is de belasting die op je lichaam zet, op je gewrichten, spieren, peesaanhechtingen en zenuwstelstel.

Dus hoe intensief ga jij je lichaam uitdagen. Dit kan je op diverse manieren doen. Onder andere kan dit low-impact of high-impact zijn.

 

Low-impact versus High-impact

Low-impact wil zeggen dat er altijd 1 voet aan de grond is. Bv bij wandelen. Of dat er geen sprongkracht gevraagd wordt. Zwemmen en fietsen zijn beiden een low-impact belasting op jouw gehele gestel.

High-impact wil zeggen dat er een zweef moment is, bv bij springen of hardlopen. Daarmee is de belasting op je gewrichten, je botten en daarmee ook je spieren en pezen hoger. Ook al zou je in een heel laag en rustig tempo gaan hardlopen de belasting zal altijd hoger zijn dan wandelen.

 

 

Terug naar de belasting. Hoe hoger de High-impact door bv ook snelheid toe te voegen, hoe zwaarder een training kan zijn voor je lichaam, terwijl de totale training niet zwaar aan hoeft te voelen, die belasting die erop legt kan wel hoog zijn.

Als je sneller wilt, komt daar kracht bij kijken en zal je meer spiervezels binnen in je spieren moeten aanspreken om de desbetreffende snelheid te halen. Daarmee is de belasting ook hoger.

Hoe hoger deze snelheid/kracht en dus belasting, hoe langer het herstel van je lichaam, ook al voelt dit in eerste instantie niet zo.

 

Wat is belastbaarheid?

Dit is hoeveel belasting jij op je eigen lichaam kan zetten. Hoe belastbaar jij bent verschilt enorm per persoon. Dit is voor een deel jouw aanleg, maar is zeker trainbaar.

Als je net begint met trainen voor Triathlon en je al een tijd weinig hebt gesport, zal je belastbaarheid een stuk lager liggen dan de doorgewinterde triahleet.

Je hersteltijd van een training zal ook langer zijn, want elke training is voor jouw dan een hogere belasting dan als al veel gewend bent.

 

Als je naar een opbouw kijkt in een trainingsprogramma dan wordt er rekening gehouden met de belasting die wordt gevraagd versus de belastbaarheid van de triathleet waar het om gaat. Vandaar dat trainingsschema’s niet standaard gemaakt kunnen worden, want belastbaarheid en belasting variëren enorm per persoon. Iedereen is namelijk anders en si anders geschakeld. Los nog van ieders ervaring.

Middels training kan je ervoor zorgen dat stap voor stap je meer belasting aan kunt en daarmee ook je belastbaarheid vergroot. Je herstel zal dan sneller gaan en je kan daardoor eerder weer een volgende training doen.

 

Even een voorbeeld. Je hebt en keer 3 weken vakantie gehad en totaal niet getraind, alleen maar op het strand gelegen en heerlijk gegeten. JE gaat weer je eerste training doen. Je wilt weer 10km gaan hardlopen en stiekem in dezelfde snelheid die je altijd deed. Je begint en merkt dat je ademhaling enorm hoog is en je eigenlijk de snelheid die je wilt volhouden niet kan volhouden, daarnaast ben je totaal gesloopt en moet je 1,5 dag bijkomen voor je een volgende training gaat doen en als je wel elke dag weer gaat trainen, merk je dat je na een week enorm moe bent en niet vooruit te branden bent.

Je belastbaarheid was tijdelijk verlaagd door je vakantie, je lichaam kan de snelheid die je wilt rennen nog niet aan voor de lengte van de training.

 

Hoe kan je dit oplossen, heel simpel, mocht je dus echt 3 weken eruit zijn geweest door een vakantie (wat ik mij bijna niet kan voorstellen) begin dan met een lagere snelheid, bouw in 2 weken op naar je normale belastbaarheid en ga daarna weer verder doorbouwen naar je doel.

 

 

Wil je Meer weten over belasting en belastbaarheid in mijn podcast Trispiration Talks het uitgebreide verhaal