Vrijblijvend een afspraak maken over het Business aanbod van Trispiration?

Mail naar Gabriela@trispiration.eu

Gabriela Guzman Sanabria, coach/trainster en business coach Trispiration.

Waarom je als bedrijf en medewerkers aan triathlon/sport zouden moeten doen?

Sport maakt werknemers niet alleen gezonder maar ook productiever. Dat sporten ons gezond maakt, weet iedereen maar dat deze ook zo een positieve invloed heeft op onze prestaties op het werk wordt nu ontdekt door bedrijven. De moeite om onze werknemers in beweging te krijgen betaalt zichzelf terug met meerwaarde. Hieronder de voordelen van de combinatie van  sport en werk.

De productiviteit wordt verhoogd
Dit omdat het sporten hormonen produceert die de cognitieve prestaties bevorderen van werknemers zoals: creativiteit, sneller leren, scherpere focus en een effectiever korte en lange termijn geheugen. Een onderzoek van de Leeds Metropolitan University (UK) in 2005* concludeerde dat werknemers zich beter voelden op het werk de dagen dat ze op het werk sporten en ervoeren meer plezier in hun werk.

De werksfeer wordt beter
Tijdens de dagelijkse werkzaamheden is er een vaste interactie tussen werknemers die vaak weinig ruimte biedt om mensen op een andere manier te leren kennen. Door sportactiviteiten gaan collega’s onderling anders met elkaar om. Vaak leidt een sport groepsactiviteit tot meer begrip en dus minder fricties op de werkvloer.

Stress wordt verlaagd
Sporten verlaagt het cortisol niveau (stress hormoon) in het bloed en verhoogt de aanmaak van endorfine (geluk, ontspanninghormoon). Werknemers die sporten denken helderder dan gespannen collega’s.

Meer energie

Wanneer mensen gaan sporten en vooral een activiteit dat het cardiovasculair systeem aan het werk zet, gaat het hart het bloed rondpompen wat een boost aan energie geeft. Door dit regelmatig te doen, wordt de hartspier sterker en effectiever waardoor de energie alleen maar toeneemt.

Het immuunsysteem wordt sterker
De exacte werking van sport op ons afweersysteem is nog niet helemaal duidelijk maar volgens MedlinePlus*: de verbetering komt door de bloedsomloop die efficiënter wordt in het transport van de immuun cellen naar de organen waar infecties zijn zoals longen en luchtwegen. Er wordt ook gezegd dat de immuun cellen effectiever worden in herkennen en doden van virussen en bacterie.

 

Okay, dus het is goed om werknemers aan het sporten te krijgen. Waarom is triatlon zo een goede optie?

Veel mensen denken dat triatlon alleen voor gevorderde sporters is maar door de veelzijdigheid van deze sport is het juist heel geschikt ook voor mensen die willen beginnen met sporten of andere sporten al beoefenen maar nooit in combinatie.

 

Het is nooit saai
Hoe je het wendt of keert er zijn drie sporten die je traint en je hoeft niet de beste te zijn in alle drie. In triatlon evenementen zoals een sprint hoef je maar 750m te kunnen zwemmen (borstcrawl of schoolslag), 20 km te fietsen (race fiets of mountain bike) en 5km te hardlopen (en beetje wandelen mag ook).

 

Je kan het met een groep doen
Voor de mensen die moeite hebben om regelmatig te trainen is het beste om een gezamenlijk doel te hebben en met een groep te trainen. Een triatlon kan als estafette gedaan worden dus met echte team work: een persoon zwemt, iemand anders fietst en nog iemand loopt hard.

De collega’s hebben het over: hoe leuk het is om met elkaar te trainen en hoe moeilijk het is om een excuses te vinden om een training te overslaan. Team building wordt op een natuurlijke manier bevorderd.

 

Triatlon training is een echte Total Body Workout

Dit betekent dat je alle spieren in je lichaam gebruikt in tegenstelling tot andere sporten waar je telkens dezelfde groep spieren aanspreekt. Het trainingsschema voor een triatlon is gevarieerd en gedoseerd.

Op deze manier tijdens het zwemmen, werk je aan kracht en flexibiliteit van je rug en armen. Met fietsen versterk je de spieren van je benen en met hardlopen train je jouw uithoudingsvermogen.

 

Door triatlon training word je beter in je eigen sport

De triatlon training belast je spieren op verschillende manieren. Zwemmen en fietsen zijn sporten die niet gewichtdragend zijn terwijl hardlopen dat wel is. De zwaartekracht werkt op de groei van je botmassa vandaar dat hardlopen de sport bij uitstek is om botontkalking te voorkomen. Omdat je alle spieren versterkt, je uithoudingsvermogen verbetert en je botmassa groeit, bevorder je indirect je prestaties in andere sporten zoals voetballen, martial arts, badminton, tennis, etc.

 

Triatlon training helpt blessures te voorkomen

Omdat de belasting op je spieren gedoseerd wordt, is de kans veel kleiner dat je geblesseerd raakt. Als je ergens last van krijgt heb je nog minstens een andere sport om te blijven trainen en herstellen. Bijvoorbeeld: als je niet kan zwemmen omdat je last hebt van je schouder kan je nog wel hardlopen en misschien ook binnen fietsen.

 

Stimuleert je zelf vertrouwen

Het volbrengen van een triatlon geeft een boost aan je confidentie. Het is net stappen op een hoger treetje dan alleen zwemmen of hardlopen. Je moet niet alleen drie sporten kunnen maar ook de combinatie en het volgorde er van vereist specifieke training.

 

Verscherpt je planning vaardigheden
Iemand die voor een triatlon traint wordt beter met plannen omdat hij/zij voor drie verschillende disciplines een moment moet zoeken in de wekelijks tijdsindeling. Tevens wordt hij/zij flexibeler en vindingrijk om mogelijkheid te zien waar de rest het niet doet.

 

Voorkoming en/of rehabilitatie van aandoeningen zoals:

Zwemmen: RSI (repetititive strain injury) armen en handen, rugklachten

Hardlopen: verhoogde cholesterol, hoog bloeddruk, diabetes

Fietsen: gewrichtsproblemen in benen, verhoogde cholesterol, hoog bloeddruk, diabetes

 

Minder kans om te stoppen met sporten

Dit komt omdat na een aantal weken te hebben getraind in drie verschillende disciplines groter is de kans dat je minstens een blijft doen.

 

 

  • Artikel is van: Jim McKenna, Professor in lichaamelijke opvoeding en gezondheid aan de Leeds Metropolitan University, U.K.
  • “The world’s largest medical library” https://medlineplus.gov/about/