We hebben er allemaal last van, het zwembad is dicht en we kunnen niet met onze team of verenigingsgenoten samen trainen. Solo it is!

Maar hoe zorg je dat je fit blijft niet alleen fysiek, maar ook mentaal. En hoe kan je er sterker uitkomen als we straks weer alles mogen en wedstrijden weer op de agenda staan.

Doe aan krachttraining

Nu je niet kunt zwemmen kan je deze tijd gebruiken om aan krachttraining te doen en iets meer dan normaal. Nog steeds onderschatten we de waarde van krachttraining. Wij triathleten willen zoveel mogelijk uren zwemmen, fietsen en hardlopen, maar als je sterker, sneller en beter wilt worden en je belastbaarheid wilt verhogen is krachttraining een must. Niet altijd het leukste, maar pak nu die extra tijd en werk aan je kracht. Met je eigen lichaamsgewicht en de zwaartekracht kom je heel ver. Wil je meer inspiratie in de besloten facebook groep Trispiration Women vind je workout video’s.

 

Werk aan je uithoudingsvermogen

Dit is het moment om al je alle binnen intervaltrainingen op power om te zetten naar lekker buiten fietsen in lage duurzones. Oftewel op souplesse gaan fietsen en de kilometers uitbreiden. En daarmee je uithoudingsvermogen te vergroten. De basis nog sterker te maken, zodat je straks in wedstrijden gas kan blijven geven.

 

Wissel/koppeltraining

Iedereen is thuis en werkt thuis, dus nu heb je een gezinslid of huisgenoot die je kan helpen met je koppeltraining. Oftewel die je fiets kan aanpakken, terwijl je loopschoenen aantrekt en weg kan rennen.

Elke week een stuk fietsen met direct erachteraan een stuk rennen. Als je dit wekelijks doet zal je heel sterk worden in je triathlon. Je lichaam leert beter om te gaan met de overgang van een cyclische beweging naar een a-cyclische beweging. En van niet schokbelasting naar schokbelasting. Die eerste kilometer die je dan in wedstrijd gaat rennen gaat dan een stuk beter en sneller en de kilometers die volgen leer je je tempo vast te houden.

Tip, je kan bv 20min fietsen met 10min hardlopen afwisselen en dit 3x. Rustig fietsen en op tempo gaan lopen. Lekker rondom je huis cirkelen.

 

Koud douchen

Bereid je voor op het openwater. Ga na elke keer als je doucht 30sec tot 1 minuut  koud af douchen. Vooraf goed en ontspannen gaan ademhalen en focus leggen op de uitademing voordat je de douche koud zet. Eenmaal koud gezet blijf rustig ademhalen en focus op ontspanning. Zo leer je je lichaam te ontspannen in koudere temperaturen en kan je straks meer ontspannen het openwater in. Nog een paar weken geduld, de zon doet erg haar best en dan kunnen we veilig het openwater in.

 

Voeding

Nu je veel vanuit huis werkt en dus thuis leeft kan je nog meer letten op je voeding. Jij bepaalt immers wat er in huis wordt gehaald toch?! Maak een lijst met wat je deze week gaat eten, recepten voor een gezond en voedzaam ontbijt, lunch en avondeten. Kies voor veel vitaminen, snack groenten tussendoor met een handje cashewnoten bv. En ga eens na hoeveel gram koolhydraten, eiwitten en vetten je inneemt op een dag. Is dat in verhouding?

Wil je meer weten over voeding? Check hier de sportvoedingscursus voor vrouwen.

Veel plezier met deze tips en het allerbelangrijkste, blijf lachen, geniet, blijf veilig en help elkaar!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws en leuke acties? Volg Trispiration ook op Facebook en Instagram.

josta